КУД „ПЛЕТЕНИЦА“, БИЈЕЉИНА​

ИСТОРИЈАТ

КУД „Плетеница“, Бијељина настало је 2007.године, као фолклорна секција у оквиру Клуба за дјецз „Гарфилд“. Избором адекватних руководиоца ансамбала, квалитетним избором игара и пјесама, порасла је заинтересованост великог броја дјеце за упис у фолклорни ансамбл, тако да смо већ 2009.године прерасли у озбиљно КУД-о.
Данас КУД „Плетеница“ броји преко 300 чланова од 5-22 године у 12 ансамбала различитих узраста. Осим фолклорних група по узрастима, у оквиру КУД-а имамо и изворну групу, као и групу рекреативаца.

0

године основана група

0

преко 300 чланова

0

ансамбала

КУД ПЛЕТЕНИЦА

ОРГАНИЗАТОР ФЕСТИВАЛА

КУД „Плетеница“ је организатор више манифестација

  • Међународни Фестивал дјечијег и омладинског фолклора „Плетеница“ који је веома успјешан. Сваке године узме учешћа око 1200 учесника. 
  • Фестивал традиционалног пјевања такмичарског карактера на којем учествују еминентне изворне групе, као и соло пјевачи.
  • Семинар за обуку умјетничких руководиоца фолклорних ансамбала-традиционалне игре и примјена истих у раду са дјецом, семинари традиционалног пјевања.

КУД „ПЛЕТЕНИЦА“, БИЈЕЉИНА​

Врло радо учествује и организује разних хуманитарних организација.

У 2021. год биће реализован приручник ТРАДИЦИОМАНИЈА 1, под називом „Заплићемо, расплићемо“ који је усмјерен у правцу очувања Српске народне традиције, игара и пјесама, прилагођено дјечијем узрасту. Приручник ће бити прилагођен за рад у вртићима и основним школама.

Једна од најзначајнијих награда које смо освојили јесте, ГРАН ПРИ награда, коју смо освојили у Украјини у марту 2020.године.